Predstavljamo vam 6 najpopularnija jela italijanske kuhinje

Podeli na:
15.6.2023
italijanska kuhinja

Italijanska kuhinja je poznata i cenjena širom sveta. Njena bogata gastronomska tradicija, autentični ukusi i raznolikost jela čine je jednom od najomiljenijih kuhinja na svetu. Za vas smo izdvojili koja su to najpopularnija jela italijanske kuhinje i koji je njihov uticaj na svetsku gastronomiju.

rostilj kobasica

Pica

Pica je bez sumnje jedno od najpoznatijih ittalijanskih jela koje je osvojilo srca ljudi širom sveta. Tanko testo prekriveno bogatim sosom od paradajza i posuto različitim sastojcima čini picu pravim užitkom za nepce. Margerita, caprićoza, pica sa četiri vrste sira i peperoni,i samo su neki od bezbrojnih ukusa.

Pasta

Testenina je temelj italijanske kuhinje i dolazi u različitim oblicima i veličinama. Špagete, pene, fusilli, tortelini, ravioli i lasanje samo su neki od primera. Tajna italijanske paste leži u savršeno skuvanoj, al dente testenini koja se kombinuje s raznim sosovima, kao što su bolonjez, karbonara, pesto ili arabiata.

Rižoto

Rižoto je kremasto jelo sa pirinčem, karakteristično za severnu Italiju. Koristeći posebnu vrstu pirinča, kao što su arborio ili carnaroli, pirinač se kuva postupno dodajući temeljac dok ne postane kremast i mekan. Rižoto se obično nadopunjuje raznim dodacima poput pečuraka, morskih plodova ili povrća, a rezultat je ukusno jelo s bogatim ukusima.

Osobuko

Osobuko je tradicionalno jelo iz Milana koje se sastoji od telećeg buta kuvanog u sosu od paradajza, povrća, bielog vina i začinskog bilja. Ovo jelo se često poslužuje s gremolatom, mešavinom rendane korice limuna, belog luka i peršuna, koja dodaje svežinu i aromu.

rostilj kobasica

Bruskete

Bruskete su jednostavno, ali ukusno predjelo koje je postalo popularno u celom svetu. U pitanju komad prepečenog hleba koji se obično pospe maslinovim uljem i zatim prekriva svežim paradajzom, belim lukom i bosiljkom. Bruskete su izvrstan način da se uživa u svežim italijanskim ukusima pre glavnog jela.

rostilj kobasica

Tiramisu

Tiramisu je italijanski desert koji je osvojio ljude širom sveta. Slojevi mekih piškota natopljenih kafom i likerom, prekriveni kremastim kremom od maskarpone sira i posuti kakaom predstavljaju neodoljivu kombinaciju ukusa.

Mongolsko meso

Najpopularnija jela italijanske kuhinje su svedoci njenog ogromnog uticaja na svetsku gastronomsku scenu. Italijaska kuhinjaje postala sinonim za kvalitet, autentičnost i raznovrsnost. Pice i testenine su postale neizostavan deo mnogih kuhinja širom sveta, a italijanski restorani su omiljeno odredište za ljubitelje hrane. Njihov uticaj na svetsku gastronomsku scenu je neosporno velik, a italijanska kuhinja će i dalje biti neiscrpan izvor inspiracije koji uživaju u gastronomskim užicima.