Kako je kineska kuhinja postala toliko popularna u svetu

Podeli na:
20.6.2023
kineska kuhinja

Kineska kuhinja je danas jedna od najpopularnijih svetskih kuhinja, osvajajući srca ljubitelja hrane širom sveta. Njena popularnost nije slučajna, već je rezultat kombinacije faktora kao što su širenje kineske dijaspore, turizam i bogata kulturna tradicija. U nastavku možete saznati kako je kineska kuhinja postala tako popularna i otkriti neka od najpoznatijih jela koja su “osvojila svet”.

Kineska dijaspora

Jedan od ključnih faktora za širenje popularnosti kineske kuhinje je prisustvo kineske dijaspore širom sveta. Kineski doseljenici su otvorili brojne restorane širom sveta, nudeći autentična kineska jela lokalnom stanovništvu i turistima. Ovi restorani su preneli ukuse i tehnike pripreme hrane iz Kine, donoseći autentično kinesko iskustvo u različite delove sveta.

Turizam

Kina je popularna turistička destinacija zbog svoje bogate istorije, kulture i prelepih pejzaža. Turisti koji posete Kinu često su oduševljeni raznovrsnom kineskom hranom i žele da tu hranu isprobaju i kod kuće. Kao odgovor na porast interesovanja za kinesku kuhinju, kineski restorani su se otvorili u mnogim turističkim destinacijama širom sveta, nudeći autentična kineska jela turistima koji žele da otkriju bogatstvo ukusa Kine.

kineska hrana

Dostupnost sastojaka

Globalizacija je omogućila širenje različitih kulinarskih stilova širom sveta, uključujući i kinesku kuhinju. Sastojci koji su nekada bili retki i teško dostupni, danas se mogu nabaviti u većem delu sveta, čime se olakšava priprema autentičnih kineskih jela, i naravno popularizuje kineska kuhinja.

Raznolikost i bogatstvo ukusa

Kineska kuhinja je poznata po svojoj raznolikosti i bogatstvu ukusa. Svaki region u Kini ima svoje karakteristične specijalitete i načine pripreme hrane. Od pikantnih jela regije Sečuan do ukusne kantonske kuhinje, ova jela nude širok spektar ukusa i tekstura koje zadovoljavaju različite gastronomske preferencije.

U nastavku možete videti i koja su to najpopularnija jela kineske kuhinje.

pekinska patka

Pekinška patka

Pekinška patka je postala jedno od najpoznatijih kineskih jela. Patka se peče do savršene hrskavosti, a zatim se servira sa tanko sečenom koricom, povrćem i slatkim umakom od šljiva. Ovo jelo predstavlja spoj hrskavosti, sočnosti i bogatog ukusa.

Kung Pao piletina

Kung Pao piletina je popularno jelo iz Sečuana. Sastoji se od komadića piletine, kikirikija, povrća i ljutog sosa. Ovo jelo kombinuje različite ukuse poput slatkoće, ljutine i aromatičnosti, pružajući pravi gastronomski užitak.

Mongolsko meso

Mongolsko meso potiče iz unutrašnjosti Kine i sastoji se od tanko sečenog mesa, obično goveđeg ili junećeg, crnog luka i soja sosa. Jelo se obično priprema na visokoj temperaturi i servira na vrelom metalnom tanjiru. Karakterističan ukus mesa i bogatstvo začina čine ovo jelo neodoljivim.

Dim sum

Dim sum je tradicionalno kinesko jelo koje se sastoji od raznih malih porcija hrane, uključujući kuvane ili pržene knedle, palačinke, pirinač i druge specijalitete. Ova vrsta hrane se često služi za doručak ili ručak, a može se naći u specijalizovanim restoranima za dim sum. Dim sum je omiljen zbog svoje raznovrsnosti i mogućnosti da se proba više različitih ukusa u jednom obroku.

dumplinzi

Pohovane kuglice od piletine sa slatkim i kiselim umakom

Ovo je jedno od popularnijih kineskih jela koje se sastoji od pohovanih kuglica od piletine koje se prelivaju slatkim i kiselim sosom. Kombinacija hrskave teksture pohovanih kuglica i kontrasta slatkog i kiselog ukusa čini ovo jelo neodoljivim.

Kao što smo naveli, kineska kuhinja. je postala popularna širom sveta zbog kombinacije faktora kao što su prisustvo kineske dijaspore, turizam i bogatstvo ukusa i raznolikosti namirnica. Njena popularnost se ogleda u širenju kineskih restorana i dostupnosti autentičnih kineskih jela širom sveta. Isprobavanje ovih jela je doživljaj koji će oduševiti sve ljubitelje hrane.